top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLE BRETONNIER

H Σπουδαιότητα της Μητρογονικής γραμμής στην επιλεκτική εκτροφή Epagneul Breton


Στην αναπαραγωγή σκύλων εργασίας όπως ισχύει φυσικά και για το Epagneul Βreton που επιλεκτικά εκτρέφω για κυνηγητική χρήση με την ονομασία ‘ Breton d Aeolus’

την μεγαλύτερη σπουδαιότητα έχει σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς γνώστες ζωοτέχνες εκτροφείς σκύλων η Μητρογονικη γραμμή αίματος στο γενεαλογικό δέντρο !!


Υποστηρίζω την θέση τους ότι μια Καλή σκύλα είναι …πολύ θηλυκή, με λεπτότερη κατασκευή, με ένα ελαφρύ και όμορφο κεφάλι με μικρότερο και λεπτότερο λαιμό, με πολλή ευγένεια, τσαχπινιά αλλά και βάθος για τα κουτάβια που θα μεγαλώσουν.

μια ‘καλή’ σκύλα πρέπει εύκολα να αναγνωρίζεται από μακριά και δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε ανάμεσα στους γοφούς της για να δούμε το φύλο της.

(Όπως τις ‘σερνικες’ χοντροκομμένες βαριές σκύλες που είναι η χαρά του κάθε ‘αλάνθαστου’ κριτή μορφολογίας και η μεγάλη του ψευδαίσθηση

ότι είναι η ιδανική για εκτροφή και φυσικά το…. CAC . Αυτές οι σκύλες δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στις προσδοκίες.

Σε ένα σεμινάριο αυτό το επιβεβαίωσε ακόμη και ο αείμνηστος Διονύσης Ντουλος: ότι τις βαριές Σερνικες σκύλες στις εκθέσεις τις τιμωρούμε χαμηλά σε βαθμολογία γιατί είναι βέβαιο ότι θα γεννήσoυν μόνο θηλυπρεπή αρσενικά !

Θεωρώ βέβαιο ότι ένα Σπουδαίας Ποιότητας αρσενικό Επανιελ Μπρετον φέρνει τη δόξα σε ένα εκτροφείο , αλλά είναι Η ΣΚΥΛΑ εκείνη που υποστηρίζει το πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Και όπως υποστήριζε πάντα στα σεμινάρια της η κριτής -εκτροφέας κ. Andrews :

«Η ΙΣΧΥΣ του Αρσενικού σκύλου είναι η ΔΥΝΑΜΗ του ΘΗΛΥΚΟΥ »!!

Δεν είναι ότι η σκύλα επηρεάζει τα κουτάβια επειδή τα τρέφει, υπάρχει ένας καθαρά γενετικός λόγος για τον οποίο το θηλυκό συμβάλλει τόσο πολύ σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής . Ο πραγματικός γενετικός X-Factor

αυτό που ‘ήξεραν’ εμπειρικά αποδεικνύεται από τις γενετικές εξελίξεις της βιομηχανίας των καθαρόαιμων αλόγων. Ο Αρσενικός παραδοσιακά αποδίδεται με γενετική δύναμη, αλλά τα αρχεία αποδεικνύουν ότι το θηλυκό μεταδίδει τη νοημοσύνη και τις φυσικές ιδιότητες μέσω κάτι που έδωσε το παρατσούκλι «X Factor».

Θεωρεί ότι αφού το χρωμόσωμα Χ (που προσδίδει το ΘΗΛΥΚΟ) είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από το χρωμόσωμα Υ (που δίνει το αρσενικό). Το Χ φέρει μεγάλο γενετικό φορτίο. Το θηλυκό χρωμόσωμα είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τα οποία προσπαθούν οι εκτροφείς. Εάν μια φοράδα αποκτήσει το μαγικό διπλό Χ, έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να παράγει αξιόπιστα εξαιρετικούς γεννήτορες , συμπεριλαμβανομένων σπουδαίων αρσενικών . Αυτό που εμείς οι εκτροφείς έχουμε μάθει ο ένας από τον άλλον, επιβεβαιώνουν τελικά οι γενετιστές.

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό, πώς φτάνει κανείς στην κορυφή της επιτυχίας στα σκυλιά; Υπάρχουν δύο δρόμοι. Η συντομότερη διαδρομή και η εύκολη είναι η αγορά και η χρήση ενός υπέροχου αρσενικού .

Η άλλη διαδρομή είναι δυσκολότερη ακριβότερη αλλά ουσιαστικότερη λύση. είναι να αγοράζει ο ενδιαφερόμενος εκτροφέας μια σπουδαίας ποιότητας νεαρή σκύλα η κουτάβι (φορέα εξαιρετικών γονιδίων μορφολογίας και εργασίας ) γεννημένη από μια εξίσου σπουδαίας ποιότητας σκύλα και να τη χρησιμοποιεί ….με σύνεση.


Εξαρτάται από το αν κάποιος θέλει άμεση ή μακροπρόθεσμη νίκη . Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά, ειδικά όταν χρειάζεται ένας σημαντικός προϋπολογισμός για να πραγματοποιηθεί. Ένα άτομο μπορεί να πρέπει να επιλέξει ποιος στόχος είναι πιο ικανοποιητικός, επειδή σπάνια μπορείτε να κάνετε και τα δύο.

Ο δημιουργικός εκτροφέας εξαρτάται από τους έξυπνους και με διάθεση να επενδύσουν σε ένα κουτάβι επιλεκτικής εκτροφής η νεαρό ιδιοκτήτες για να αποδείξει τις γενετικές δυνατότητες που έχει η επιλεκτική εκτροφή του , είτε στην μοκέτα είτε στο αγωνιστικό τερέν είτε στον κλασικό κυνηγότοπο .



Η εκτροφή των σκύλων θα εξελίσσεται ποιοτικά χάρη στους αφοσιωμένους νέους ιδιοκτήτες που αναζητούν εξαιρετικά δείγματα της φυλής που δημιουργήθηκαν από ταλαντούχους ερασιτέχνες εκτροφείς .Ιδανική συνεργασία (μιας και δεν έχουν όλοι το χάρισμα της εκτροφής ούτε γεννήθηκαν με αυτό το αστέρι) !


Έτσι φίλοι μου εκτροφείς αν ανακαλύψατε ότι το προτέρημά σας είναι η μελέτη, η καλλιέργεια και η δημιουργικότητα, τότε βάλτε τα χρήματα και το χρόνο σας σε ένα θηλυκό που προέρχεται από μια σειρά σπουδαίων σκύλων. Θα όμως πρέπει να πιστοποιηθεί η ίδια σαν αστέρι πριν αναταραχτεί .

Αν η επιλογή σας είναι από μια Μητρική γραμμή αίματος ισχυρών σκύλων, θα σας δώσει αρσενικά που όχι μόνο κερδίζουν στο τερέν η στην μοκέτα , αλλά με λίγη τύχη και προγραμματισμό, οι γιοι της θα μεταδώσουν τις ιδιότητές της στην επόμενη γενιά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο

«Η ΙΣΧΥΣ του Αρσενικού σκύλου είναι η ΔΥΝΑΜΗ του ΘΗΛΥΚΟΥ »!!

το ξέραμε πάντα, χρειαζόμασταν απλώς τους γενετιστές για να το επιβεβαιώσουμε

(τάδε Έφη η μεγάλη δημιουργός και κριτής Β. Andrews)


Αποδεχόμενος την παραπάνω θέση , να προσθέσω ότι Προσωπικά έχω καταλήξει μετά από πολλές συζητήσεις με Γάλλους εκτροφείς Epagneul Breton στο θεμελιώδες που ακολουθω πιστά , να με απασχολούν αποκλειστικά τα θηλυκά .

Πιστεύω στην γενετική ανωτερότητα των θηλυκών και βασίζω κάθε βήμα της επιλεκτικής εκτροφής μου Breton d Aeolus στην Ανωτερότητα της Μητρογονικης Γραμμής .

Δεν κρύβω ότι ακόμα και ο κάθε σκύλος που αποφασίζω να μπει στην εκτροφή μου είτε ένας άσημος νεαρός επιβήτορας είτε ένας σπουδαίος Champion de la race πρέπει να έχει σίγουρα την Ανώτερη Μητρική Γραμμή 3 γενεών

είτε εργασιακά είτε μορφολογικά η και τα δυο μαζί αναλόγως το συμπληρωματικό πλάνο που έχω στο μυαλό μου .Μιλώ για τις Γαλλικές Γραμμές αίματος Εpagneul Breton στις οποίες έχω αποκτήσει την μέγιστη δυνατή γνώση .


Για του λόγου το αληθές αναγράφω παρακάτω απόψεις του Μέγιστου Dr. Kleemann (Γερμανός εκτροφέας Ηπειρωτικών ) όπου μας δίνει τα φώτα του σχετικά με την σπουδαιότητα της Μητρικής Γραμμής :

Dr Kleeman : η επιτυχία της αναπαραγωγής της μητέρας προέρχεται από τη χρήση πολύ σημαντικών γονιδίων που συνδέονται με το φύλο και υπάρχουν μόνο στο επιπρόσθετο DNA των Χ χρωμοσωμάτων των μεγάλων θηλυκών Γεννητόρων. Δεδομένου ότι ένας αρσενικός σκύλος έχει 76 ζευγαρωμένα χρωμοσώματα συν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ, το μόνο μέρος όπου ένα αρσενικό μπορεί να κληρονομήσει αυτά τα σημαντικά γονίδια που συνδέονται με το φύλο είναι μέσω της μητέρας του. Επομένως, όταν αυτός ο γιος γίνεται πατέρας, μόνο οι κόρες του (ποτέ οι γιοι του) αποκτούν αυτό το πολύτιμο χρωμόσωμα Χ ξανά (μαζί με ένα άλλο χρωμόσωμα Χ από τη μητέρα τους)

Με τη σειρά τους, όταν αυτές οι εγγονές κόρες γίνουν μητέρες, η τέχνη της αναπαραγωγής έγκειται στην επιλογή μόνο των αρσενικών απογόνων που κληρονόμησαν αυτό το πολύτιμο χρωμόσωμα Χ

(καθώς αυτοί οι δισέγγονοι θα είναι σε θέση να μεταδώσουν τα σημαντικά γονίδια που συνδέονται με το φύλο στη γέννησή τους)

Με αυτόν τον τρόπο, φέρνουμε την επιρροή του θηλυκού Γεννήτορα (αρχικού προγόνου) (μέσω αυτού του πολύτιμου χρωμοσώματος Χ) στην κορυφή του γενεαλογίου και βελτιώνουμε δραματικά την πιθανότητά μας να παράγουμε σπουδαία κουτάβια, αληθινά στον τύπο, όταν αναπαράγουμε θηλυκά από την ίδια ποιότητα. (Προγονός-γραμμήή).

Αυτή είναι η σημασία της ύπαρξης μιας αδιάσπαστης Μητρικής Γραμμής και στις δύο πλευρές του γενεαλογικού χάρτη .


Τα Pedigree χρησιμεύουν μόνο ως οδηγός για να μας δείξουν τι "αίμα" θα μπορούσαν να μεταφέρουν ορισμένα ζώα. Μόνο μέσω προσεκτικής μελέτης των απογόνων ενός συγκεκριμένου σκύλου και της οικείας γνώσης των προγόνων του μπορούμε να προσδιορίσουμε τι "αίμα" φέρει… στην πραγματικότητα ένα ζώο.

Είναι απαραίτητο να αναπαράγονται οι σκύλοι εργασίας τόσο σύμφωνα με τις γραμμές αίματος όσο και την απόδοση για να επιτύχετε . Ψάχνουμε για σκυλιά που είναι εξαιρετικοί ερμηνευτές στην ίδια γραμμή αίματος.


Κάποτε μια σκύλα θεωρήθηκε ‘από γνώστες ‘Μέτρια στην μορφολογική εξέταση της λόγω της καλής κατασκευής της μεν αλλά του μεσαίου ύψους και της ελαφριάς δομής των οστών της . συμβούλεψαν τότε να μην εκτραφεί επειδή (θεωρήθηκε) θα έβγαζε μόνο αδύναμα εργασιακά και μορφολογικά κουτάβια. Ωστόσο στην εκτροφικη της καριέρα αποδείχτηκε μια μητέρα (αρχικός πρόγονος) πίσω από πολλά μεγάλα σκυλιά εργασίας !!

Εάν έχετε μια ιδανική και σπουδαία γενετικά σκύλα, πρέπει να επιλέξετε ένα επιβήτορα με συμπληρωματικές μητρικές γραμμές.

Είναι πολύ πιο απλό αν αναζητήσετε να αποκτήσετε μια σκύλα από μια μεγάλη μητρική γραμμή, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από τη μακρά εμπειρία των εκτροφέων που δημιούργησαν σε αυτήν τη μητρική γραμμή και να έχετε μόνο πρόβλημα την δυσκολία στην εύρεση και επιλογή…… ενός ανώτερου επιβήτορα .

Με μια άγνωστη και όχι σπουδαία γενετικά μητρική γραμμή, είναι δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος επιβητορας , καθώς υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός σκύλων για να διαλέξετε. Αναζητήστε ένα κουτάβι με συνεχή μητρική σειρά από Αναγνωρισμένης ποιότητας πιστοποιημένα θηλυκά .


Όταν το Αρσενικό και το Θηλυκό έχουν τις ίδιες γραμμές μητέρας, μπορείτε γενικά να βασίζεστε σε εξαιρετικά κουτάβια και θα έχετε ανώτερη ποιότητας υποκείμενα στην αναπαραγωγή.

Για να βελτιώσετε τη μητρική σας γραμμή, πρέπει να αποκτήσετε και συνδυάσετε τις αντίστοιχες γραμμές αίματος που κρατούν σταθερά τις καλές ιδιότητες και να καταργήσετε τις κακές.

Στη συνέχεια, αναπαράγετε για την απόδοση, δύναμη, τόλμη, μύτη και τυπικότητα . Ο σκύλος εργασίας πρέπει να μπορεί να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο, χωρίς να κουράζει ή να χάνει το ενδιαφέρον του , πρέπει να έχει εξαιρετική μύτη και να μην εγκαταλείπει ποτέ την ερευνά ανεξάρτητα από τις συνθήκες.) (τάδε Έφη dr Kleemann)


Κλείνοντας να προσθέσω ότι τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μόνο όταν ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ αξιόλογο εργασιακά και μορφολογικά από Αναγνωρισμένους Συγχρόνους Διεθνείς Γεννήτορες .

Αυτό όμως απαιτεί ,όχι μόνο να υπάρχει μεράκι για εξέλιξη, διάθεση για οικονομική επιβάρυνση, για την απόκτηση νέων γεννητόρων ,αλλά απαιτεί και άριστη γνώση ποια γραμμή αίματος το 2021 έχει δύναμη εργασίας και μορφολογίας μαζί..


κυρίως όμως απαιτεί την εξάλειψη του ΕΓΩΙΣΜΟΥ κάθε εκτροφέα ότι έχει τα καλύτερα σκυλιά και κυρίως …’τούμπανα’ σκύλες . την ιδανική δηλαδή μητρική γραμμή !!


Δ.Γ.

Le bretonnier


Y.Γ. Στην Φώτο ένα υποκείμενο παράδειγμα η NAYABRETON D’ AEOLUS

κόρη του αγωνομάχου ‘Champion de la race’ :

CH.I.B.- CH.T. –CH.CFR- CH.ITF- CH.A –CH.P –TR- CAID DES GENET DEL AZUR

Πιστοποιημένη Μορφολογικά EXC με σπουδαίας ποιότητας μητρογονική γραμμή !

372 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page