top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLE BRETONNIER

'' Αγωνιστικα EPAGNEUL BRETON το αναγνωσμα ''

 ‘Αγωνιστικά ’ …Epagneul Breton  το ανάγνωσμα!

                                                                                                                 12/11/2023

ΕΝ ἀρχῇ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν...

το epagneul Breton με το σεττεροειδές  αρχικό μορφό-τύπο του δημιουργήθηκε ……πολύ αργότερα.

Καμία εκατοστή χρόνια  πριν από την δική μας εποχή,  το ‘χάρισε’ σε Γάλλους χωρικούς που είχαν δίπλα τους……ατελείωτες  μπεκάτσες.

Τα ‘αρχαϊκά κουτσου κουτσου Μπρετον’, έφερναν  επιτυχώς καθημερινά,  πολλά θηράματα  για το τραπέζι του αφεντικού τους. Μπερεκέτια !


 Ο Εγωισμός και η ανταγωνιστικότητα, (εξαίρετα κίνητρα προόδου πάντα), δημιούργησαν και τις γνωστές ‘κοντριτσες’ των κυνηγών η αλλιώς (για τους αγγλόφωνους) τα field trails .

Ο Καιρός κύλησε και η ζωή μας είναι πολύ διαφορετική από τότε



. Στα τερέν τα θηράματα αραίωσαν  για πολλαπλούς λόγους και το Μπρετον από σκυλί των 30 μέτρων, υποχρεούται για να είναι αποδοτικό και κάνει ευρεία έρευνα, τόσο εξαιρετικά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία φυλή.


 Το σημερινό Μπρετον  είναι ισχυρότατο, αναμορφωμένο μορφολογικά και εργασιακά και πολύ δυνατότερο από το μακρύ παρελθόν !

Θα έλεγα και πολύ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ  συγκριτικά από εκείνο το αρχαϊκό, που είχε ύψος πάνω από τους 50 πόντους στο ακρώμιο, ήταν μακρύ σαν τρένο, είχε μακριές μουσούδες και  κορμιά ότι νάνε.


 Παρόλο που το κυνήγι στην σύγχρονη εποχή,  έγινε ένα πολύ πολύ ακριβό σπορ ,  Σπόρτσμαν κυνηγοί  με τα epagneul Breton, τα gps και τις  go pro, κυνηγούν τα χαμοπούλια, έχοντας  το αναφαίρετο δικαίωμα του dna τους, (birthright για τους αγγλόφωνους ) να συμμετάσχουν στην οικονομία της Φύσης.


Παράλληλα και ευτυχώς έχουν την δυνατότητα, να συμμετάσχουν, στο εξίσου ακριβό και ευγενές σπορ (indeed) της αγωνιστικής κυνοφιλιας των Μπρετον  και να κάνουν το κέφι τους.

Το EΓΩ και οι γνωστές κοντρίτσες που λέγαμε …

Αν για το κυνήγι καταθέτουν ‘καλό πακέτο’ στην αγωνιστική κυνοφιλια  καταθέτουν ‘τα ρέστα τους’ και βάλε …..! (κρυφά από την γυναίκα τους φυσικά )

Ένα πρόβλημα έχουν μόνο.


Οπως οι συμπαθέστατοι ‘αλογομούρηδες’  στον ιππόδρομο, που ψάχνουν απεγνωσμένα από γέννα σε γέννα ,σε όλα τα ιπποφορβεία  το ‘δυνατό πουλάρι ,για να το δώσουν για προπόνηση στον στρατηγό  στο Μαρκόπουλο μπας και το κάνουν ..gagnant,

Έτσι και οι  Μπρετονίστες ‘σκυλάδες’ (να μου συγχωρεθεί το αδόκιμο επίθετο της πιάτσας) αναζητούν παντού, ως indiana jones  σε όλα τα Βαλκάνια (μερικοί ξεστρατίζουν και Δυτικά) σε κάθε ‘εκτροφείο’, σε κάθε αυλή , σε κάθε σπίτι ,περίπτερο η σουπερμάρκετ, για ‘να γίνουν’ και να πάρουν ‘μπιρ παρά’(of course ) το καλύτερο εννοείτε  από την γεννήστρα  epagneul Breton (αντε και κανα νεαρό πότε πότε) ……….‘πιστόλι’!

 

Αυτό που θα τους δώσει : πρωταθλήματα κύπελλα τίτλους ευρωπαϊκούς παγκόσμιους σε όλα τα τερέν και σε ολες τις χώρες. Εγκρίνω και συνυπογράφω  τον γενικό νταλκά  !

Αρχικά πρέπει να αποφασίσουν όμως, για ποιο είδος αγώνων εργασίας ψάχνουν ,το gagnant κουταβο σκύλο epagneul breton – μελλοντικό αγωνομάχο -Super turbo ; Θέλουν για να τρέξει σε έρευνα κυνήγιού την Άνοιξη ;

Η απλά Θέλουν για να τρέξει σε αγώνες πρακτικού κυνηγιού; Που ; σε κάμπο ; σε δάσος ; σε πέτρα στο σχιστό; σε αλπικα ; Βλεπεις τα sport epagneul Breton είναι σαν τα sport αυτοκίνητα ένα πράγμα.


Όπως η  Ferrari θέλει ατελείωτη ευθεία να γκαζώσει και να σκούζει το μοτέρ, έτσι και  η έρευνα κυνηγιού στα Μπρετον θέλει σκυλί με ψυχή, να γυαλίζει το μάτι του, να μην σε βλέπει καν, να έχει έκρηξη χωρίς να κόβει και να απλώνει στο πράσινο τερέν 200 χ 200 άκοπα αβίαστα κάνοντας διαδρομή κέντημα, με καλπασμό τον τυπικό για την φυλή κυλιόμενο,

έτσι ώστε να βγάζει μάτι και στον πιο αντιπαθητικό κριτή που δεν σε παίζει ποτέ και Φυσικά να βρει το πουλί μόνο του, όχι τυχαία επειδή βρέθηκε στην ευθεία της μηχανικής  διαδρομής του.

Τα sport αυτοκίνητα  δεν τα βρίσκεις σε μάντρες ούτε σε εργοστάσια της σειράς. Πας στην Porsche στην Ferrari  στο εργοστάσιο  βάζεις καπάρο και σου λένε το θηρίο με τόση ιπποδύναμη θα το πάρεις σε 1-2 χρόνια.


Έτσι και τα σκυλιά που είναι τα κατάλληλα για καριέρα στην έρευνα κυνηγιού δεν τα βρίσκεις σε μάντρες ούτε σε κουμάσια σουπερμάρκετ. Κυρίως αυτά δεν διαφημίζονται στο ίντερνετ  με το άθλιο marketing των αλλοδαπών σκυλαδων που αφού έχουν αγοράσει έναν επώνυμης εργασιακής εκτροφής επιβήτορα και αφού ‘γραψει‘σε απελευθερωμένο  θήραμα η σε  πρακτικού κυνηγιού σε φασιανό,  τον ζευγαρώνει με ολες τις σκύλες του.


Τα κουτάβια τα δίνει το ένα 1000 …σαν απογόνους του επώνυμου (θεός να τον κάνει ) επιβήτορα, με φώτο κύπελλα κτλ.French genetics ….λέει η ρεκλάμα . «κλάιν  μάιν»

(είχα ρωτήσει μια φορά έναν τέτοιο μάγκα -παίχτη αλλοδαπό  - δείξε μου τους απογόνους  από τους δεκάδες του ‘’εργασιακού σκύλου σου ‘’ και πέσμου ποια  και σε τι θήραμα κέρδισαν. Ποια με την επωνυμία σου έγιναν καλοί αναπαραγωγοί ; όσο έδειξε σε εσάς έδειξε και σε εμένα, (την απάντηση την ήξερα ηδει από τον κυνολογικο της χώρας του ).

 

Κι όμως ο τύπος πουλάει ..γιατί είναι σαλιάρης και κάνει ρεκλάμα  .

O κόσμος δεν έχει γνώσεις ούτε χρόνο και βιάζεται πάντα. Είναι φαινόμενο της εποχής μας. Όλα τρέχουν. όλοι θέλουν τώρα. Με τα λεφτά στο χέρι. Χωρίς επίσημη καθοδήγηση, κινούμενοι μυστικά μην μάθει κανείς τι θα διαλέξουν, πότε πότε ρωτώντας τα αρχαία Τοτέμ Είδωλα γνώστες και τελικά  εισάγουν κορμαδια .

 

Το σκυλί έρευνας κυνηγιού φίλοι μου δεν γεννιέται εύκολα ούτε είναι στοκ στο ράφι. Στοκ στο ράφι είναι τα ξεδιαλεγμένα που δεν έχουν άριστο γκάλοπ, που δεν έχουν ισορροπία στο χαρακτήρα, που δεν έχουν διάρκεια χωρίς ‘να πάρουν νίτρο για καύσιμο ’ κτλ  

Μια φορά πριν πολλά χρόνια ρωτάω στο τηλέφωνο αλλοδαπό κορυφαίο ντρεσερ που είχε βάλει πωλητήριο σε νεαρό αρσενικό και τον έτρεχε έρευνα στην Πολωνία. Ο τάδε φτιαγμένος για τερέν σκύλος τι στοιχίζει 4-5 μου λέει το έχει.(ο σκύλος δεν έγραψε πουθενά )

 

Κάποιοι Μπρετονιστες με ρωτούν την γνώμη μου αλλά αφού έχουν κλείσει προπληρώσει και είναι να πάνε να εισάγουν την επιλογή τους. Αν ξέρω κάτι αρνητικό για τους προγόνους για τον εκτροφέα κτλ. Τους εύχομαι καλότυχο και  δεν σχολιάζω.

Κατόπιν εορτής δικαστής   κανενός εκτροφέα  δεν γίνομαι .

Στις Σκανδιναβικές χώρες στα κλαμπ Μπρετον  (χώρες με φουλ θήραμα –γίνονται φουλ εισαγωγές Γαλλικών για αναβάθμιση των δικών τους εκτροφών  ) έχουν τέτοια τεχνοκρατική λειτουργία  σε όλα τα επίπεδα, που υπάρχει μεταξύ άλλων και επιτροπή αναπαραγωγής.


Μελετούν τα αποτελέσματα εργασιακών Μπρετον της Γαλλίας  μιλούν με Γάλλους και αποφασίζουν ποια γραμμή αίματος τους κάνει και εισηγούνται στους ενδιαφερόμενους για εισαγωγή εργασιακού σκύλου  σε ποια εκτροφεία και από ποια γέννα να επιλέξουν .

Την ίδια χρονιά μετα  από κλείσιμο της αγωνιστικής σεζόν της χώρας τους συνεδριάζουν και βλέπουν ποιες προηγούμενες εισαγωγές που έγιναν εργασιακών Μπρετον απέδωσαν στους αγώνες για να αποφασίσουν αν θα τους βάλουν σαν προτεινόμενους επιβήτορες στην δοκιμασία της αναπαραγωγής των εκτροφών τους.


Όποια εισαγόμενη γραμμή αίματος αποτύχει εργασιακά δεν μπαίνει σε αναπαραγωγή και μελετούν σε ποια καλύτερη εργασιακή γραμμή Γαλλικού αίματος να απευθυνθούν με τον ίδιο τρόπο .

Αυτά στους Βίκινγκς που οι εκτροφές τους σκίζουν και κάνουν αγώνες εργασίας σε λευκή πέρδικα με μισό μέτρο χιόνι και ‘γράφουν’.


Στην χώρα μας συγκριτικά  μετα από 30 και βάλε χρόνια οργανωμένης κυνοφιλιας στο Μπρετον , με ορεξάτο πολύ κυνοφιλο  κόσμο, που τα ακουμπάει πραγματικά, με  άπειρες εισαγωγές  από παντού, με πολλές εθνικές, στο Μπρετον έχουμε να επιδείξουμε στην έρευνα κυνηγιού μόνο 1 πανευρωπαϊκό κύπελο σε αγώνες που έγιναν μέσα στην χώρα μας.

Παρόλο που ‘γνώστες’ έχουμε, κριτές έχουμε, κυναγωγους έχουμε, σκυλιά για ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ …έχουμε ;

Όχι την ταχουμου  έρευνα.

Μιλάμε για ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ επιπέδου AICEB !


Όταν χρειάστηκε  να μελετήσω την ανουρία στα Μπρετον  (πριν αρχίσω εκ τροφική προσπάθεια το 16-2017) με κάλεσαν σε μια γέννα με αρκετά κουτάβια.

Χωρίς να το ξέρω τότε, το Α σε όλα κουτάβια της γέννας που μου έδειχναν, είναι σήμερα το καλύτερο  σε αποτελέσματα  εργασιακό αρσενικό Μπρετον της χώρας. Βάση αποτελεσμάτων πάντα σε εργασία και μορφολογία.


Σκύλος που τον εχω δει στα τερέν σε αγώνες σε όλα τα θηράματα. Σκύλος που κατέβηκε από το αεροπλάνο χωρίς προπόνηση και την επόμενη ‘έγραφε’ πόντους  στα πανευρωπαϊκά aiceb σε διαφορετικά θηράματα σε ξένες χώρες σε άγνωστα τερέν.

Αν ήταν εξωτερικό θα τον είχαν ζευγαρώσει η ζητήσει απογόνους τους οι πάντες .Εδώ σνομπάρεται λόγω εγωισμού και prestige. Κλασική περίπτωση .


Κουφό:  ρωτά ένας ‘γνώστης’ ( που έχει ηδει διαβάσει τα πάντα σαν αποτελέσματα του επιβήτορα ) τον εκτροφέα και του λέει ενδιαφέρομαι για τον σκύλο για επιβαση. Όμως τι λέει ‘έξω’ ο σκύλος ; απάντηση …άντε γεια !

(η αναφορά γίνεται  για συγκριτικό παράδειγμα σαν επιχείρημα με την σκέψη και λειτουργία στην χώρα των Βίκινγκς που ανάφερα πιο πάνω ).


Άλλο συγκριτικό παράδειγμα : ο αντίστοιχος Γάλλος σύγχρονος του παραπάνω Έλληνα σκύλου και μάλλον υπολειπόμενος σε ποιότητα  κάτ εμέ, επιβήτορας έχει επιλεγεί από όλους τους εκτροφείς στην χώρα του και έχει ζευγαρώσει με ολες τις σκύλες στην χώρα του και περιμένουν στην ουρά για παιδιά του. Δειγματιζονται και επιλέγονται ημέρων στην πετσέτα του μωρού στην γεννήστρα. Και αμα θες …..


Όταν είσαι ένας Champion de la race Mπρετον εχεις μορφότυπο σχεδόν σαν σεττερ και στο χαρτί σου μερικοί  πρόγονοι είναι χωρίς επωνυμία (= εξωφυλετικη ενίσχυση)

Δεν είσαι το ιδανικό πατέρα που θα γεννήσει σκύλους έρευνας κυνηγιού. Κι ας πουλά όμως κουτάβια του  σαν φρέσκα κουλούρια ….ακόμα και στους δικούς μας .

 

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης εισαγωγής σκύλας για έρευνα κυνηγιού αλλά μη παρουσίασης της στην έρευνα  λόγω….απαξίωσης ιδιοκτήτη και προσωπικών διαφορών.


Μια μέρα στο Πλαγιαρι μετα τους αγώνες έρευνας που ανέβηκα να δω με φίλους, λύνεται μια σκυλα που ζήτησα να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται από τον ιδιοκτήτη της (την είχε ρημάξει στην μπεκάτσα), η σκύλα ήταν φωτιά, έκρηξη, πήγαινε ευθεία διαβήτης  χωρίς να κόψει και να χαζο-τσεκαρει τίποτα, γκάλοπ άριστο, χάζεψα.


Την είχα δει μόνο παλαιοτέρα  στο λουρί όταν ήταν κουτάβι στην πόλη. Εκείνη την στιγμή περνούσε για να φύγει τυχαία από δίπλα μου ο κριτής με το ιχ του, σταματά να χαιρετήσει, του  λέω …κοίτα, βλεπεις; βλέπω μου λέει …….είχες στο τερέν τέτοια σκυλα σήμερα ; κούνησε  αρνητικά το κεφάλι.


Αυτή η σκυλα δεν παρουσιάστηκε δυστυχώς ποτέ στην έρευνα κυνηγιού για να βοηθήσει την εθνική στο εξωτερικό λόγο προσωπικών διαφορών  κτλ.

θα έπεφταν σαγόνια διεθνώς .

Στο τερεν την είδα ξανά  άλλη μια φορά  στο Σχιστό σε πέτρα ( σε εκπαιδευτική ημέρα  άλλων νεαρών) , με την κοιλιά τούρλα  μια μέρα πριν γεννήσει να σαρώνει την πέτρα στο σχιστό. ΨΥΧΗ !


Για την ιστορία οι γονείς της ήταν Ιταλοί  πρωταθλητές έρευνας κυνηγιού διεθνώς με λαμπρή καριέρα και η αδερφή  από την ίδια τοκετο-ομαδα  νικήτρια πανευρωπαϊκού AICEB .

Όταν θέλει κάποιος σκυλί να κάνει διεθνή καριέρα στην έρευνα κυνηγιού, δεν κοιτά να βρει ένα ανοικτό σκυλί από τα δικά του,  για να διαφημίσει άμεσα την εκτροφουλα του στους αγώνες και μια θέση στην Εθνική  για να πουλά  απογόνους. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο  να συμβεί με το στοκ Μπρετον που υπάρχουν στην χώρα.


Σε αυτή την περίπτωση επιλέγεις και ψάχνεις μόνο την ΓΕΝΝΑ! Δεν ψάχνεις το …κουτάβι.

Παίρνεις τηλέφωνο τον -Άγγλο Γάλλο Πορτογάλο Έλληνα Βαλκάνιο- παίχτη που πιστεύεις ότι έχει το κατάλληλο αίμα και του λες πολύ ευγενικά : είμαι εδώ ενδιαφέρομαι αποκλειστικά …να αποκτήσω σκυλάκι Μπρετον για ‘τέτοια’ χρήση.

Όταν και οπότε κάνεις την αντίστοιχης κατεύθυνσης προγραμματισμένη  γέννα σε παρακαλώ θέλω αν γίνεται να με θυμηθείς και βρίσκεις τρόπο να πιστέψει ότι είσαι σοβαρός .

Ο μόνος που μπορεί να σου επιλέξει το σωστό σκυλάκι για καριέρα είναι ο εκτροφέας. Τέλος .

Αυτός ξέρει μόνο τις δυνατότητες των γεννήτορων στην εργασία και τον προγόνων τους .

Μην κοιτάξεις μορφολογική αριστεία. Είναι λάθος. Ένα σκυλάκι που θα πατάει το εξαίρετος είναι υπεραρκετό για καριέρα. Ίσα ίσα να υποστηρίζει την άριστη μηχανική της κίνησης.


Δεν θες να κάνει καριέρα στην μοκέτα αλλά στα τερέν.

Δεν κοιτάς χρωστικές και μπαλώματα ούτε παίρνεις το κυνομετρο.


Η Ferrari είναι μεσαίο προς χαμηλό σε ύψος αυτοκίνητο.

Και τα εργασιακά Μπρετον το ίδιο. Δεν έγιναν τυχαία μόδα τα μεσαίου ύψους στην Γαλλία .

Μόνο όσα έχουν προγόνους με φουλ εξωφυλετικα ζευγαρώματα πίσω, βγαίνουν πανύψηλα εκτός  ανώτερου ορίου στους  53-55 πόντους. θες σεττερ η Μπρετον;

Αυτά τα ειδικά εργασιακά ζευγαρώματα  δεν τα παίρνεις εύκολα είδηση.


Μακριά από πολυδιαφημιζόμενα εκτροφεία στο ίντερνετ και στην πολύ ρεκλάμα .

(Σαν επαγγελματίας ειδικός στις πωλήσεις προϊόντων και στο Marketing  για 35 χρόνια που ζω από αυτό, εχω την άποψη ότι οι διαφημίσεις  των‘σκυλαδων ‘διεθνώς είναι πρωτόγονες )


Οι Αλλοδαποί ψαγμένοι ιδιοκτήτες και κυναγωγοι που ασχολούνται με την Έρευνα Κυνηγιού στα Μπρετον σε όλη την Ευρώπη (όπως είπα σαν τους αλογομουρηδες είμαστε ένα πράγμα) πρώτα κοιτούν τις λίστες της aiceb με τα σκυλιά εθνικών ομάδων και όσα δεν έχουν μελετήσει βρίσκουν τον εκτροφέα τους και αρχίζουν επικοινωνία, ζητώντας πετιγκρι και πληροφορίες για Μπρετον.


Υπομονή επιμονή και πίστη είναι το κλειδί .


Είμαι σίγουρος ότι αν θες βρίσκεις σκυλάκι Μπρετον για έρευνα κυνηγιού αξιώσεων τέτοιο,  που μπορείς να επενδύσεις επάνω του το διχιλιαρο  κόστος της μακριάς σε χρόνο εκπαίδευσης τους στα τερέν Έρευνας.

Και αυτό γιατί όχι, αν κυναγωγηθεί άριστα, να σου χαρίσει την μεγάλη πρωτιά στο βάθρο της AICEB στην έρευνα κυνηγιού.

Και όπως λέω σε  νεαρό φίλο που τρέχει ‘πιστόλι’ μου, μην γίνεσαι ποτέ κομπάρσος κανενός, μην τρέχεις απλά για την συμμετοχή, μην κοιτάς τον ανταγωνισμό, σαν να μην υπάρχει. Ετοίμασε το Μπρετον και τον εαυτό σου για την μάχη των τερέν 100% …..


Αυτό μου τόνισαν και όλοι οι μεγάλοι ντρεσερ που μου έδωσαν συνέντευξη όπως Francis Maudet , Julien Pinel, Emmanuel Bourgeois και αλλοι πολλοί :

ΟΛΟΙ  ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ  ΜΟΝΟ  ΤΟΝ  ΝΙΚΗΤΗ !!

Καλή Ερεύνα Μπρετονίστες ……..

 

Φιλικά

Δ.Γ.

Le Bretonnier

 

 

324 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page