top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLE BRETONNIER

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ;

Από πού να πάρω ένα ‘ΚΑΛΟ ’ κουτάβι epagneul Breton για … μπεκάτσες; Κλασική ερώτηση που μου έχουν κάνει πολλές φορές! Νέοι φίλοι (αναγνώστες άρθρων μου τόσα χρόνια ) , άλλες φορές κυνηγοί στο χωριό, άλλες φορές εξυπνάκηδες ‘πολύ- ψαγμένοι κυνηγαραδες για να με τσεκάρουν… δεν σνομπάρω ποτέ κανέναν και τους απαντώ με ειλικρίνεια:


Πόσο συμβιβασμένος φίλε μου διατίθεσαι να είσαι ; Πολύ ; Λίγο; Καθόλου ;Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει υπερπροσφορά …epagneul Breton κουταβιών ! Ένας κλασικός Συμβιβασμός !


Οι απαιτήσεις τους αρχικά πάντα οι ίδιες . θέλω μου εξηγούν να πάρω από κάποιον ένα κουτάβι από ‘καλά κυνηγόσκυλα’ με ‘καλά αίματα’ που να ‘βγει’ για να κυνηγώ μπεκάτσες !

Με τον παρά σου μπορείς από παντού !αλλά να θυμάσαι αποφάσισε πόσο συμβιβασμένος

θα είσαι στα θέλω σου. Και τους εξηγώ αναλυτικά :

(γιατί η άγνοια του απλού κυνηγού δημιουργεί μπερδέματα και τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι συγκρίνοντας τα ασύγκριτα )


Καταρχάς να τα πάρουμε από την αρχή, υπάρχει μια φυλή που λέγεται Επανιελ Μπρετόν .

Και ΟΧΙ δεν είναι αυτά τα πορτοκαλί λευκά με βούλες σέτερ που γεννιούνται….. χωρίς ουρά όπως ακόμα και τώρα αρκετοί πιστεύουν….,

Το Επανιελ Μπρετόν έχει πρότυπο φυλής στάνταρτ όπως λέγεται που περιγράφει με ακρίβεια ένα απόλυτα τετράγωνο κυνηγητικό σκύλο με ανώτατο και κατώτατο επιτρεπτό ύψος στο ακρώμιο και λεπτομέρειες για όλα του τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα και επίσης με συγκεκριμένο εργασιακό στυλ . Τα όποια έχουν απαξιωθεί από πολλούς …’εκτροφείς’


(Μπορεί τους λέω κάθε κυνηγός ενδιαφερόμενος αν δεν τα γνωρίζει να επισκεφτεί μια εθνική έκθεση εκτροφής και να δει αυτά τα καθαρόαιμα σκυλιά εργασίας .)

Δυστυχώς τους τονίζω Επανιελ Μπρετόν δεν γεννά ένα αρσενικό σέτερ με μια επανιελ Μπρετον σκύλα και ας είναι και κυνηγαρας ο πατέρας Αγγλικό Σέτερ.

(το είδαμε καυτό πολλές φορές κι ας δηλώθηκε επίσημα ο πατέρας σαν επανιελ μπρετον ).

Η θέση μου είναι τους εξηγώ ότι όποιος δεν πιστοποιεί αρσενικό και θηλυκό Επανιελ Μπρετον πριν τα ζευγαρώσει σε εθνική έκθεση εκτροφής (οι κριτές έχουν λόγο ύπαρξης φυσικά ) σίγουρα πρέπει να βγαίνει αυτόματα εκτός ενδιαφέροντος για να πάρουν … κουτάβι .

Αλλά η μορφολογία από μόνη της σίγουρα δεν αρκεί . Ένα επανιελ μπρετον κουτάβι για να ‘ΒΓΕΙ΄ όπως θέλουν άρα να έχει φυσικά ένστικτα στο μέγιστο βαθμό , απαιτείται να υπάρχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ένα εργασιακό υπόβαθρο των προγονών ,καυτό πάντα σε ισορροπία συνδυασμό με την μορφολογία.


(Εργασία φυσικά δεν εννοώ απλά να κυνηγούν οι πρόγονοι , εννοώ να έχουν πιστοποιημένους προγόνους σε όλο το γενεαλογικό τους σε αγώνες εργασίας εθνικούς η ακόμη καλύτερα διεθνείς) .

Με λίγα λόγια να υπάρχει στο dna των γονιών απόλυτη ισορροπία εργασίας και μορφολογίας. Αυτό θα ήταν το ιδανικό φυσικά.


Όμως ο κυνηγός πριν αρχίσει την αναζήτηση του πρέπει να αποφασίσει να μάθει τα βασικά για το Επανιελ Μπρετόν , ώστε να ξέρει τι ζητά και να αξιολογεί τι του προσφέρεται .

Η εποχή ‘δωσε μου ένα καλό κουτάβι’ έχει περάσει ….όπως και η εποχη :’θα σου δώσω ένα κουτάβι από την μπεκατσού σκύλα μου που θα βάλω με το μπεκατσό σκυλό μου’

Ο Lugari Ιταλός κυνηγαρας που γύριζε dvd κυνηγητικά και πουλούσε το σπορ και θέαμα όχι κουτάβια . Όμως ο κόσμος που ζητά ένα κουτάβι δυστυχώς μπερδεύεται από το marketing κυνηγαραδων Lugari για επιλογή …κουταβιού . Δεν μπορεί να καταλάβει ότι όποιος δεν έχει ΣΟΒΑΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ δεν μπορεί να κάνει εκτροφή .Είπαμε συμβιβασμός αλλά με μετρό .

Παρόλα αυτά δεν θέλουν να κατανοήσουν πολλοί κυνηγοί ότι παίρνοντας ένα θηλυκό κουτάβι δεν έχουν όλα τα εφόδια –γνώσεις που απαιτούνται για να κάνουν και εκτροφή . Και εκεί γίνεται όλο το μπέρδεμα.


Για μένα εκτροφή ΔΕΝ κάνει ένας ιδιοκτήτης επανιελ μπρετον που βάζει γέννες κάθε χρόνο και πουλά χωρίς χαρτιά 100- 150 και με χαρτιά 200 ευρώ το κουτάβι με μηδέν έξοδα ζευγαρώνοντας σκυλιά χωρίς γενετικό υπόβαθρο, που δεν ξέρει τι είναι η εθνική έκθεση εκτροφής και οι αγώνες εργασίας ..... που δεν έχει ιδέα από Γενετική σκύλων, που μετρά την αξία του γεννήτορα ….με πόσες μπεκάτσες του φέρμαρε , (έχει μείνει στην εποχή του παππού μου δηλαδή) η αν ‘κόβει ευθείες’ στο βουνό , λες και αυτό είναι το στυλ εργασίας του Επανιελ Μπρετον !


Για μένα εκτροφή ΚΑΝΕΙ ένας ιδιοκτήτης Επανιελ Μπρετόν που στηρίζετε σε πιστοποιημένες γραμμές αίματος και γεννήτορες που γνωρίζει τουλάχιστον : το 90% τον βαθμό δυσπλασίας ισχίων όλου του pedigree , με γεννήτορες δεν έχουν προβλήματα στα δόντια η άλλα ελαττώματα κτλ μιας και έχουν πιστοποιηθεί στην εθνική έκθεση εκτροφής κ.τ.λ. και έχουν όλοι οι πρόγονοι τίτλους εργασίας και μορφολογίας κτλ κτλ ….αλλά αυτά είναι ‘ψιλά γράμματα’.


Αυτά τα Επανιελ Μπρετον για να τα αποκτήσεις για κυνήγι και πιθανόν για γεννήτορες …..στοιχίζουν και για να συνεχίσεις να κτίζεις επάνω σε τέτοιες βάσεις εκτρέφοντας επιλεκτικά …….στοιχίζει ακόμη περισσότερο . Φυσικά κουτάβια επιλεκτικής εκτροφής που είναι στο ανώτερο επίπεδο μορφολογίας και εργασίας με μεγάλα φυσικά ένστικτα λόγο dna είναι δυσεύρετα και δεν μπορεί να τα αποκτήσει κάποιος με 150 ευρω … μάλλον μπαίνει σε λίστα αναμονής αν και εφόσον ο εκτροφέας ζυγίσει σαν άξιο κάποιον για νέο ιδιοκτήτη για να του παραχωρήσει ένα κουτάβι για να διαπρέψει στο κυνήγι


Όλα λοιπόν φίλοι είναι ένας συμβιβασμός .Το φθηνό δεν είναι ποτέ το ιδανικό .

οι Άγγλοι λένε : ‘αγοράζω αυτό που μου χρειάζεται κοιτώντας μόνο την ποιότητα έστω και ακριβότερα γιατί δεν έχω… πολλά λεφτά για να αγοράζω …….κάθε μέρα ‘!


Συνήθως οι φίλοι που με ρωτούν ‘από πού να πάρω ένα ‘ΚΑΛΟ ’ κουτάβι Επανιελ Μπρετον για … μπεκάτσες;’ ακούγοντας τα παραπάνω βλέπουν ότι η ερώτηση τους είναι πράγματι Θέμα ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ τους και έχουν οι ίδιοι την ευθύνη των επιλογών τους !



Le bretonnier

Υ.Γ. όλοι οι οπαδοί του Επανιελ Μπρετόν θεωρητικά μπορούν να γίνουν εξαίρετοι εκτροφείς κτίζοντας ποιοτικά και αναβαθμίζοντας το στοκ των Επανιελ Μπρετόν της Ελλάδας ,που τόσο χρειάζεται, αρκεί να έχουν όρεξη για δημιουργική εκτροφή με πλάνο και διατίθενται να κάνουν μεγάλες οικονομικές θυσίες . Βαθμός δυσκολίας μεγάλος . θα το περιέγραφα λαϊκά, σαν να είναι φερμαρισμένο το σκυλί στην κορυφή και δεν σε βαστάνε τα πόδια σου να ανέβεις την πλαγιά . Εξου και προτιμούνται οι πολλές εισαγωγές από γειτονικά κράτη . Αντί να αγοράζουν αυτοί από εμάς αγοράζουμε εμείς από αυτούς ……















161 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!!

Η αφοσίωση μου στην φυλή των Επανιελ Μπρετον είναι γνωστή . Εν έτη 2018 με οδήγησε να δημιουργήσω μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας, που θα έχω με τους φίλους των Επανιελ Μπρετον και όχι μονό. Δημιούργησ

bottom of page