top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLE BRETONNIER

Το γονιδίωμα του Πρωταθλητή εργασίας Εpagneul Breton

                                                                                                                                                        Αθηνα 19/4/24

 


Αξίζει να πούμε ότι  η επιστημονική θέση των γενετιστών που αναλύουν το κυνηγητικό σκύλο φερμας όπως είναι το Εpagneul Breton 

βεβαιώνουν μετά από   σύγκριση δεδομένων αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των ελίτ αθλητών σκυλιών κυνηγιού, τόσο σε μορφή όσο και σε λειτουργία,

ότι  αποκαλύπτει πως  τα γονίδια που κρύβουν τις καρδιαγγειακές, μυϊκές και νευρωνικές λειτουργίες βρίσκονται υπό έντονη επιλογή.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν γίνει εκτεταμένες προσπάθειες από γενετιστές επιστήμονες για την κατανόηση της αξιοσημείωτης επιτυχίας των επίλεκτων αθλητών  κυνηγητικών σκυλιών . 

Οι περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

 Η αθλητική απόδοση του κυνηγητικού σκύλου (συμπεραίνουν στις μακροσκελείς εκθέσεις τους) ότι είναι ένα σύνθετο χαρακτηριστικό στο οποίο η γενετική σύνθεση συμβάλλει ουσιαστικά.

Πενήντα εννέα γονίδια αναφέρουν ότι είναι  υπό θετική επιλογή.

Η ελίτ αθλητική απόδοση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ενοποιητικούς ρόλους των μυϊκών, καρδιαγγειακών και νευρολογικών λειτουργιών, ενω  11 από τα 59 γονίδια έχουν βιολογικές λειτουργίες.


Τα θετικά επιλεγμένα γονίδια σχετίζονται με τη μυϊκή σύσπαση , την ανάπτυξη των μυών , τους μυς που ενισχύονται από κόπωση -πόνος, την σύσπαση των λείων μυών των αγγείων, την μυϊκή δυστροφία, τον καρδιακός ρυθμός την υπέρταση, και τις νευρολογικές διαταραχές,

συμπεριλαμβανομένης της εξασθενημένης μάθησης και των ψυχικών αναπτυξιακών καθυστερήσεων


Η ανώτερη απόδοση ενός αθλητή σκύλου είναι συγκεκριμένη για την εργασία και εξαρτάται από τα πλεονεκτήματα στους καρδιαγγειακούς (στην αγωνιστική ταχύτητα) ή στους νευρώνες.

Η ταχύτητα απαιτεί μεγάλο ποσοστό γρήγορων, ευαίσθητων στην κόπωση μυϊκών ινών, ενώ η αντοχή βασίζεται σε πιο αργές μυϊκές ίνες που είναι ανθεκτικές στην κόπωση.  Υπογραμμίζουν ότι οι επιλεκτικές επιλογές  στην αναπαραγωγή  μπορεί να οδηγήσουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του «γονιδιώματος του πρωταθλητή»


Στο ζωικό βασίλειο, οι απόγονοι κληρονομούν τα χαρακτηριστικά (εμφάνιση και συμπεριφορά) των γονέων τους μέσω γενετικής μετάδοσης.

Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που συμβάλλει στην εξέλιξη του είδους.

Ο άνθρωπος όμως μπορεί να «επηρεάσει» την εξέλιξη μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επιλογή και την αναπαραγωγή ζώων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, που οδηγεί σε απογόνους που κληρονομούν τα ίδια χαρακτηριστικά.


Όταν πρόκειται για κυνηγητικούς σκύλους υψηλής  αθλητικής  απόδοσης  , είναι ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων Epagneul Breton  

που  διαθέτει τα αθλητικά και φυσικά χαρακτηριστικά που είναι περιζήτητα στην αναπαραγωγή.

Έτσι  με την επιλεκτική   αναπαραγωγή  σίγουρα έχουμε  μια διαχειριζόμενη εξέλιξη.


Με τον όρο εξέλιξη  εννοούμε την "αλλαγή στα κληρονομικά χαρακτηριστικά’’ του σκύλου μας κατά τη διάρκεια πολλών διαδοχικών γενεών.

επειδή τα «κληρονομικά χαρακτηριστικά» είναι συνέπεια της έκφρασης των γονιδίων .

Προσοχή όμως . Αν αλλάξουν τα γονίδια, (η γραμμή αίματος της εργασιακής εκτροφής   ) με άλλη άσχετη  θα αλλάξουν και τα χαρακτηριστικά του νέου κουταβιού.


Για αυτό  είναι βέβαιο ότι μια επιλεκτική  εκτροφή έχει να κάνει με τη διαχείριση της εξέλιξης,

δεδομένου ότι ο σκοπός της ερασιτεχνικής  εκτροφής είναι να δημιουργηθούν άτομα που θα έχουν τα γονίδια που παράγουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Αλλά για να αποκτηθούν νέοι απόγονοι κουτάβια  με τα ίδια επιτυχημένα αθλητικά φυσικά χαρακτηριστικά με αυτά που έχουμε  , χρειαζόμαστε  τα ίδια γονίδια.

Γιατί αν αλλάξουν τα γονίδια, θα αλλάξουν και τα χαρακτηριστικά.


Συνεπώς στην επιλεκτική αναπαραγωγή σκύλων αθλητών απαιτείτε αρχικά να έχουμε αποκτήσει και αναγνωρίσει στο τερέν την μεγάλη και σπουδαία γραμμή αίματος που εκφράζει .. το άριστο.

Στην συνέχεια οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε  και να αποκτήσουμε  με το επιλεκτικό ζευγάρωμα μας   τον-την  μελλοντικό   αναπαραγωγο Εpagneul Breton 

 που θα έχει άφθονο στο γονιδιωμα του την ικανότητα να μας χαρίζει μελλοντικά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που στοχεύσαμε.


Δεν είναι μόνο δύσκολο είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο. Και αυτό γιατί σήμερα οι σπουδαίες γραμμές αίματος έχουν χαθεί και έχουμε στα χέρια μας ελάχιστο ανώτερο γενετικό υλικό, (ειδικά σκύλες )που να το εκφράζουν.


Αν όμως  ανήκουμε στους ευνοημένους που διαθέτουν τέτοιο γενετικό υλικό εργασίας και μορφολογίας έχουμε καθήκον και χρέος για την φυλή να το αναπαράγουμε  στοχευόμενα.

Αρκεί να έχουμε φροντίσει να έχουμε  διαθέσιμο το συγγενές άρτιο αρσενικό επιβήτορα που με την σύζευξη θα κλειδώσει γενετικά το άριστο εργασιακό αίμα.

Κάποτε ο δάσκαλος μου στην φυλή Christian Gunther μου είχε πει ότι η εκτροφικη  επιτυχία είναι ένα  goal. Απλά Βάλτο !!


LE BRETONNIER

Δημητρης Γραμματικογιαννης











158 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page