top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαLE BRETONNIER

Φιλοσοφία εκτροφής ‘BRETON D ‘AEOLUS’ !

H βασική φιλοσοφία εκτροφής, πιστεύουμε ότι είναι το μοναδικό και πιο κρίσιμο συστατικό στην αναπαραγωγή σκύλων εργασίας όπως το epagneul Breton.

Γι’ αυτό τον λόγο, το πρώτο καθήκον μας όταν πήραμε ονομασία από την fci, ήταν να προχωρήσουμε: στη ‘θεώρηση και ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σκοπού’ της ερασιτεχνικής επιλογής epagneul Breton με την ονομασια: BRETON D’AEOLUS.


(Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι το προσθετικό Breton, στην ονομασία, αν και δεν συνηθίζεται, μπήκε επίτηδες για να υπογραμμίσει την αποκλειστική αφοσίωση μας, σε αυτή και μόνο την φυλή, που μας πάθιασε. Tα Epagneul Breton)

Πιστεύαμε εξ αρχής ότι αν δεν γινόταν, αυτή η ‘πρωταρχική βασική θεώρηση της φιλοσοφίας εκτροφής μας’, θα μπορούσε πολύ εύκολα η όποια εξέλιξη και πρόοδος να ατονήσει, στρεφόμενη με μικρή πρόοδο, προς τυχαίο, οποιονδήποτε στόχο εκτροφής και αποτέλεσμα.


Ίσως ακόμη χειρότερο ,χωρίς ‘δομημένη φιλοσοφία εκτροφής ‘ να παρασυρόταν η αναπαραγωγή Breton d’ Aeolus, κυνηγώντας … τις στρεβλές μόδες υποκείμενων ατόμων epagneul Breton ,που εμφανίζονται στα show η στα τερέν σαν κομήτες από καιρού εις καιρού νικητές άνευ …. Σημαντικής γενετικής άξιας .

Η φιλοσοφία εκτροφής της Breton d ‘Aeolus ,συνδυάζει oλα τα στοιχεία της γενετικής και της αυστηρής επιλεκτικής επιλογής, για την επίτευξη κάθε στόχου.

Έτσι κάθε σκύλα μας και κάθε ζευγάρωμα μπορεί να αξιολογηθεί σε σχέση με τον στόχο, δίνοντας ‘σκοπό και ταυτότητα’.


Σημείο Αναφοράς και ΄΄στίγμα gps΄΄ για αποφυγή εκτροφικης παρέκκλισης , ήταν, είναι και θα είναι μόνο, το αναθεωρημένο Γαλλικό μορφολογικό και εργασιακό πρότυπο.

Είμαστε αδιάφοροι στην όποια άλλη ‘έκδοση τις φυλής’, που αναπαράγεται με διακριτές αποκλείσεις στον Μορφο-τυπο και ψυχισμό. Επίσης ‘στρέφουμε αλλού την κεφαλή’ σε έξω-φυλετικές εργασιακές εκφάνσεις της φυλής. (σεττεροειδη –ποιντεροειδη )

Ο λόγος είναι ότι το epagneul Breton, πρέπει να έχει εκτός από την απόλυτη εμφάνιση, την ψυχή και το πνεύμα ενός epagneul Breton και όχι…. άλλης ράτσας .


Οι στόχοι μας είναι να αναπαράγουμε καταρχήν ΤΥΠΙΚΑ epagneul Breton που είναι φαινοτυπικά ισορροπημένα ,με τυπικά κεφάλια συμφώνα με την φυλή, με αναλογία 3:2 όπως ορίζει το Γαλλικό στανταρτ. Γιατί το epagneul Breton είναι …το κεφάλι του!

Από αυτό αναγνωρίζεται και αυτό είναι η ταυτότητα του .


Στοχεύουμε να διαθέτουν ένα πλαίσιο απόλυτα τετράγωνο –καρέ- για να υποστηρίζουν έτσι επαρκώς την μηχανική της κίνησης ,του τυπικού κυλιόμενου καλπασμού ,με διάρκεια χωρίς κόπο ,διανύοντας απόσταση σε οποιοδήποτε περιβάλλον .

Ώστε να εξασφαλίζεται έτσι ότι θα υποστηρίζουν, την σύγχρονη ανάγκη της ‘ευρείας έρευνας’ που αναζητά σήμερα ο κυνηγός, λόγο της αραίωσης -πυκνότητας θηραμάτων στους κυνηγότοπους. Σε κάθε συνθήκη κυνηγίου και κάθε θερμοκρασία .


Ο κορμός τους να έχει ύψος στο ακρώμιο μέσα στα στάνταρτ της φυλής και να διαθέτουν κατά προτίμηση μεσαία σωματο-δομή.

Αυτή η μεσαία σωματο-δομή είναι η πλέον ιδανική τόσο για κυνήγι και ακόμη περισσότερο για τους αγώνες εργασίας.

Αυστηρά σκύλες κάτω από κατώτατο επιτρεπτό όριο των 47cm, δεν αναπαράγονται ποτέ από εμάς.

Επιλέξαμε να μπαίνουν στο πρόγραμμα εκτροφής μας αποκλειστικά οι σκύλες μας με υψος 48cm +στο ακρώμιο και αφού έχουν πιστοποιηθεί μορφολογικά σε εθνική έκθεση μορφολογίας .


Τα βαριά, χοντροκόκαλα άτομα ,η αυτά του υπερ-τύπου στο ανώτατο όριο η και πιο πάνω , δεν αποτελούν στόχο μας σε καμία περίπτωση.

(γιατί στερούνται μεγάλης ευκινησίας, αντοχής και ταχύτητας ).

Είναι ύψιστης σημασίας τα epagneul Breton μας να διαθέτουν ισορροπία στο μυαλό να είναι ανθρωποκεντρικά, ιδανικά λίγο σκληρά για να μην είναι φυγόπονα.

Ταυτόχρονα πρέπει να είναι εύκολα στον χειρισμό τους από όλα τα μέλη της οικογένειας του κυνηγού.

Για αυτό και οι γραμμές αίματος που στηριζόμαστε δίνουν άνετα αυτά τα χαρίσματα στους απογόνους τους. Μαζί με πρωιμότητες ευκολία εκπαίδευσης και άριστη υγεία .

Βλέπουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί ο κυνηγός να καταναλώνει το ελάχιστο δυνατό χρόνο για εκπαίδευση.


Για αυτό και έχουμε επιτύχει τα Breton d Aeolus να είναι όλα υποκείμενα πολύ εύκολα ανταποκρινόμενα στην εκπαίδευση –υπακοής –κυνηγίου –η και αγωνιστικής κατεύθυνσης.

Τα φυσικά ένστικτα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που στοχεύουμε να μην λείπει από τα Breton d Aeolus. Αυτός είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουμε υπ όψιν σε κάθε ζευγάρωμα.

Γι αυτό και όταν επιλέγουμε γεννήτορες θηλυκούς η αρσενικούς σε κάθε ζευγάρωμα, η επιλογή μας … θυμίζει πάντα ….έναν σχοινοβάτη ,

που περπατά σε ψηλό σχοινί ζυγίζοντας’ αριστερά και δεξιά’ : Χαρακτηριστικά Mορφο-τύπου, ευαισθησίας, ανθρωποκεντρισμού, ανεξαρτησίας, έρευνας, αντοχής, υγείας, καλπασμού, prey drive, θάρρους, εκπαιδευσιμοτητας , πρωιμότητας, αντοχής, σκληράδας, χαρακτήρα κτλ

Στηριζόμενοι αποκλειστικά στην Μητρογονικη γραμμή αίματος, οι βάσεις μας στην γραμμή αίματος breton d’ Aeolus, εχούν δομικά όλα τα παραπάνω στοιχεία, μερικά σε ακραία μορφή (όπως π.χ. εργασια ) και αλλά σε πιο λιτή έκφανση (όπως π.χ. ανώτερη μορφολογία)


Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι για εμάς η ερασιτεχνική αναπαραγωγή σκύλων , είναι μια δημιουργική διαδικασία που συνδυάζει τις γνώσεις του ερασιτέχνη εκτροφέα με τους νόμους της φύσης. Προσθέστε σε αυτό …ένα μεγάλο μέτρο της …‘κοινής λογικής’.

Πιστεύουμε ότι η αναπαραγωγή σκύλων ,είναι μια διαδικασία ‘οικοδόμησης’ από γενιά σε γενιά, μιας ‘διαρκούς κερδοφορίας σε έναν τομέα της’ και μιας ‘απώλειας σε έναν άλλο τομέα της’. (Γενετικά εννοούμε πάντα).


Η σκύλα είναι το δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της δημιουργικής αναπαραγωγής. Όταν επιλέγουμε μια σκύλα με βάση ή σχεδιάζουμε μια ακόμη αναπαραγωγική προσπάθεια , υπάρχει παρούσα η αρχή που έχουμε ως νόμο: << Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις >>.

Γι’ αυτό και αποτελεί τον επίλογο στην φιλοσοφία μας ,να εκτρέφουμε epagneul Breton, προσπαθώντας πάντα να βελτιώσουμε τη ράτσα όσο καλύτερα μπορούμε στην Ελλάδα .

Δεν ’εκτρεφουμε’ ουτε ‘αναπαράγουμε’ ….pedigree ,γιατί όπως έχουμε αρθρογραφήσει τα pedigree δεν κυνήγησαν ούτε θα κυνηγήσουν ποτέ !


Δεν έχουμε επίσης πίστη σε σκύλους είδωλα, ούτε σε επιβήτορες ΜΑΓΟΥΣ ! Η Μελέτη μας και οι Γνώσεις μας στην φυλή μας το απαγορεύει.


Φιλοδοξία μας είναι να διατηρήσουμε έναν αληθινό τύπο ‘Γαλλικου epagneul Breton’ με έξυπνο και δυνατό ταμπεραμέντο, με κυλιόμενη κίνηση που δημιουργεί μια γενική εντύπωση ενός κομψού, ρουστικ epagneul Breton ,όχι θορυβώδους όχι ανισόρροπου σκύλου, όχι ενος αγριο-σκύλου ,που απλά τρέχει σε ευθείες ….για τον εαυτό του.

Η αγάπη μας και το πάθος μας για αυτή την φυλή τα epagnuel Breton, μας απαγορεύει να εκτρέφουμε τυχαία η παρορμητικά .


Αντίθετα μας έχει συγκεντρωμένους στην παραπάνω φιλοσοφία εκτροφής που μερικώς αναλύσαμε με κάθε…. κόστος.

Δεν εκτρέφουμε επαγγελματικά , είμαστε μακριά από τους κουταβο-παραγωγούς .Αντίθετα η ερασιτεχνική επιλογή μας δραστηριοποιείτε μόνο περιστασιακά ανά έτη ,όταν έχουμε ανάγκη νέων κυνηγητικών συντρόφων για εμάς και παραχωρούμε ιδανικά σε λάτρεις της φυλής υποκείμενα Breton d’ Aeolus ,για κυνήγι η αγώνες εργασίας !


Είμαστε πάντα στην διάθεση κάθε παθιασμένου με την φυλή, για ανταλλαγή απόψεων και μια εκτενέστερη ανάλυση, σε όλα τα επίπεδα, της φιλοσοφίας εκτροφής μας !

Δ.Γ.






211 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page